Förvaltningsrätt
Kan Kronofogden hjälpa mig om någon olovligen har tagit sig in i mitt förråd?
Uppdaterad 2026-11-03
Ja, genom särskild handräckning. Ansökan får avse att svaranden vidtar rättelse när din besittning egenmäktigt har rubbats, när någon annan olovlig åtgärd har vidtagits med fast eller lös egendom, eller när utövningen av din rätt till viss egendom annars olovligen hindras. Särskild handräckning enligt den punkten får inte avse avhysning i de fall som anges i 3 § 1. Om det gäller ditt eget ärende, ta med lagrummet och använd Ring en jurist. Källa: https://lagen.nu/1990:746#P4
Lagrum
4 § lagen om betalningsföreläggande och handräckning
Rättelse vid egenmäktigt rubbad besittning eller annat olovligt hinder.